Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Handelsblatt: Η ένωση τραπεζιτών προτείνει ήπια αναδιάρθρωση


(Βερολίνο) Ο Γενικός Διευθυντής της ένωσης των ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων κ. Μίχαελ Κέμερ  προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μίας επικείμενης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα. Η περίπτωση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει συστηματικά ρίσκα και να ταρακουνήσει ολόκληρη την νομισματική ένωση. Το παραπάνω σκεπτικό αποτελεί και ανοιχτή προάσπιση των τραπεζιτών στα σχέδια του κ. Σόιμπλε (σημ. Υπουργός Οικονομίας στην Γερμανία). Η συμμετοχή  πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα βρίσκει σύμφωνους τους τραπεζίτες, ωστόσο με προϋποθέσεις και μόνο με οικειοθελή συμμετοχή στο πακέτο στήριξης.

Ο κ. Κέμερ βλέπει πως στα σχέδια Σόιμπλε δεν συμπεριλαμβάνεται η επέκταση του ληξιπρόθεσμου για ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 7 χρόνια, όπως και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Στο προσχέδιο οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μπορούν να δουν ως προαιρετική επιλογή την παράταση ζωής των κρατικών ομολόγων, δεδομένου ότι το ύψος του τόκου είναι ασαφές. Παράλληλα η πρόταση ενδέχεται να παραβιάσει κανονισμούς και νόμους  με αποτέλεσμα να είναι προβληματική για τους πιστωτές.

Ο Κέμερ προτείνει μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να υπάρξει προώθηση της συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου στο δεύτερο πακέτο διάσωσης με παράταση της διάρκειας ζωής για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι για παράδειγμα μία επέκταση των ομολόγων θα αποτελούσε εγγύηση. Η απόκτηση νέων ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να εξισωθούν με την απόκτηση κρατικών ομολόγων από ολόκληρη την ζώνη του Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: