Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Εδώ Αυστρία! 19 εκατομμύρρια τα έσοδα από τα ελληνικά δάνεια

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Το νέο πακέτο στήριξης αναθέρμανε την προηγούμενη Τετάρτη τις συζητήσεις στην Εθνική Ολομέλεια της Αυστρίας. Το δεξιό φιλολαϊκό κόμμα του Κινήματος για το Μέλλον της Αυστρίας προσκάλεσε τα κόμματα σε διάλογο με θέμα «Στάση πληρωμών εδώ και τώρα – αρκετά πληρώσαμε για προβληματικά τραπεζικά συστήματα και χρεοκοπημένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».  Η υπουργός Οικονομίας κ. Μαρία Φέκτερ αντέκρουσε τις ...


επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ανακοίνωσε με στοιχεία πως τα χρήματα βοηθείας δεν κόστισαν «ούτε ένα Cent του Ευρώ» στον φορολογούμενο. Αντιθέτως! Η Ελλάδα πλήρωσε στην Αυστρία περί τα 19 εκατομμύρια Ευρώ σε τόκους.

Σύμφωνα με την υπουργό Φέκτερ, η Αυστρία εστιάζει το ενδιαφέρον στην σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη. Το ενιαίο νόμισμα ενίσχυσε την ευημερία και η Αυστρία επωφελήθηκε υπερδιπλάσια. Η Αυστρία δανείζεται χρήματα στην Ελλάδα έναντι τόκων με στόχο να επιβληθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα χρήματα δίνονται, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν σε μελλοντικό χρόνο, ακόμα και με καθυστερήσεις. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλάζει η δομή των εισπρακτικών φορέων για να γεμίσει ο φορολογικός κουμπαράς, ενώ οι αυστριακοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους. Τέλος η Φέκτερ υποστήριξε για άλλη μία φορά την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης.

Δεν θα στείλει την Ελλάδα σε πτώχευση, καθώς αυτό θα ήταν «στενόμυαλο» και «κοντόφθαλμο». Σε περίπτωση που οι Έλληνες πήγαιναν ωμά σε μία πτώχευση, αυτό θα είχε αυτομάτως αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Μία στοχευμένη μείωση του χρέους θα ήταν σίγουρα «ένας έξυπνος τρόπος».

Ο πρόεδρος του κόμματος Κίνημα του Μέλλοντος της Αυστρίας κ. Γιόσεφ Μπούχερ, ο οποίος μαζί με το κόμμα των Φιλελευθέρων προωθεί έντονα την αντίθεση του στο Ευρώ-πρόγραμμα διάσωσης, προέτρεψε την Φέκτερ να «τερματίσει την καταστροφή». Η ενημέρωση από τα έδρανα της Κυβέρνησης είναι διφορούμενη και αναφέρονται πράγματα που αργότερα διαψεύδονται κατηγορηματικά. Η Αυστρία, κατά τον Μπούχερ, έχει πληρώσει 20 δισεκατομμύρια Ευρώ και οι φορολογούμενοι καλούνται να εγγυηθούν για αυτά σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατίσει να τα αποπληρώσει. «Δεν χρειαζόμαστε πακέτο διάσωσης, αλλά ένα προστατευτικό εγκεφάλου στις Βρυξέλλες», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: