Να πετύχεις τους σωστούς ανθρώπους σχεδόν ταυτόχρονα στο τηλέφωνο, δεν είναι πάντοτε τόσο απλό. Όταν την προηγούμενη Τετάρτη στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, ο γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε μόλις είχε φτάσει από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και η υπουργός της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρτ είχε πάρει το γεύμα της σε ξενοδοχείο του Πεκίνου. Τέλος ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν δεν κατόρθωσε να είναι λόγω των έντονων εργασιών στους Εθνικούς δρόμους στην ώρα του. Στο ταξίδι του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη, ζήτησε από τον οδηγό του να σταματήσει σε έναν χώρο στάθμευσης κοντά στα 80 χιλιόμετρα μακριά από τον τελικό του προορισμό, προκειμένου να αναλύσει την απογοητευτική έκθεση της Τρόικας για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης.
Ο χρόνος πιέζει. Σε δέκα μέρες μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup και των υπουργών οικονομίας της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να είναι έτοιμο το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Χωρίς νέα χρηματοδότηση, όπως αναφέρει δίχως υπεκφυγές η έκθεση, «δεν θα μπορέσει να υπάρξει νέα δόση δανείου». Οπότε η Ελλάδα θα ήταν στα τέλη Ιουλίου ανίκανη να πληρώσει τις δεσμεύσεις της. Επειδή δεν είναι ρεαλιστικό να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα ούτε το 2012, ούτε το 2013 θα χρειαστούν επιπλέον 100 δισεκατομμύρια Ευρώ. Μόλις 45 δισεκατομμύρια Ευρώ θέλουν να συνεισφέρει το ΔΝΤ και το Ταμείο Διάσωσης της ΕΕ.
30 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή τραπεζών ή ασφαλιστικών εταιριών, με προϋπόθεση τους όμως, να ανταλλάξουν παλιά κρατικά ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου με νέα και μεγαλύτερης διάρκειας. Ο κ. Σόιμπλε προσπαθεί να προωθήσει αυτή την ιδέα, αλλά δεν βρίσκεται σύμφωνους τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ και την Λαγκάρτ. Ακριβώς αυτό θα είναι και το συμπέρασμα της τηλεφωνικής διάσκεψης.
Ο φόβος της ΕΚΤ είναι οι οίκοι αξιολόγησης που θα μεταφράσουν μία ανταλλαγή / μετατροπή της ισχύς των ομολόγων ως αδυναμία πληρωμής. (...) Οι οίκοι αξιολόγησης σε διεθνές επίπεδο έχουν εκφράσει ανοιχτά πως οποιαδήποτε προσπάθεια έμμεσου και άμεσου εξαναγκασμού για επέκταση στους χρόνους ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου θα σήμαινε νέες υποβαθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου