Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ευχαριστούμε Ελλάδα

Σχόλιο της Handelsblatt
«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet είναι αναγκασμένος να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, αν δεν θέλει να στραγγαλίσει και το τελευταίο κομμάτι της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια της να μαζέψει τα οικονομικά της», ένα σχόλιο της εφημερίδας Handelsblatt.


Φρανκφούρτη. O Jean-Claude Trichet είναι σε δύσκολη θέση. Τα περιθώρια κινήσεων του προέδρου τη ΕΚΤ δεν ήταν πότε μέχρι τώρα τόσο στενά, όπως σήμερα. Σε αυτό συμβάλουν δύο σημαντικά μηνύματα των τελευταίων ωρών. Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, ένα ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει πως η Ελλάδα πέφτει όλο και περισσότερο βαθύτερα στην κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα από την έναρξη του χρόνου κατορθώνει ρυθμούς ανάπτυξης περιορισμένης δυναμικής. Συγκεκριμένα το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν βελτιώνεται στο διάστημα Ιανουαρίου έως Μαρτίου μόνο κατά 0,2% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο.

Η είδηση έρχεται ακριβώς έντεκα λεπτά πριν από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν προβλέπει αύξηση στο βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνη. Η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ειδήσεις είναι προφανέστατη. Ο Trichet δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, οφείλει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για να μην αφανίσει τελείως τον ρυθμό ανάπτυξη της Ζώνης, ένας ρυθμός ανάπτυξης που θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα στην προσπάθεια ελέγχου του δημόσιου χρέους.

Για την απόφαση αυτή μπορούμε να βρέξουμε καταγγελίες. Μπορούμε να επισημάνουμε τους κινδύνους του πληθωρισμού και να διαμαρτυρηθούμε για την απουσία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για όλα αυτά έχουμε γράψει, γι’ αυτό σήμερα  θα το χαρούμε. Θα χαρούμε, καθώς το χαμηλό επιτόκιο σημαίνει πως δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ένα σκληρό ΕΥΡΩ.  Μία κινητήρια δύναμη για τις γερμανικές εξαγωγές. Αύξηση στα στοιχεία κινήσεων των χρηματιστηριακών αγορών, ένα χαμηλό επιτόκιο κινεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Για όλα τα παραπάνω στέλνουμε τις ευχαριστίες μας στην Ελλάδα. Ευχαριστίες σε μία χώρα, που εμποδίζει την ΕΚΤ να ανεβάζει το επιτόκιο της Ευρωζώνης – προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: