Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Handelsblatt: «Πουλάνε και τα ασημικά!»

Αυστηρό πρόγραμμα για να αποτρέψουν την χρεοκοπία
Νέο δημοσίευμα για την Ελλάδα στην κεντρική σελίδα του οικονομικού «Handelsblatt», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώνονται τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό των δαπανών κατά 78 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Ο συντάκτης εκτιμά πως ο συνδικαλιστικός χώρος θα αντιδράσει, ενώ τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ξυπνούν αμφιβολίες για το σχέδιο.
Ακολουθεί η μετάφραση

Το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης αποφάσισε το σχεδιάγραμμα των νέων μέτρων για την αποφυγή της πτώχευσης του κράτος. Το σκληρό πρόγραμμα προβλέπει μείωση δαπανών κατά 78 δισεκατομμύρια Ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι Έλληνες θα σφίξουν το ζωνάρι κατά 6,4 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ μέχρι το 2015 θα προστεθούν αλλά 22 δισεκατομμύρια. Παράλληλα το κράτος επιθυμεί μέσω ιδιωτικοποιήσεων την πώληση κρατικών ακινήτων που αγγίζουν τα 50 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι συνδικαλιστές –κυρίως του κρατικού χώρου- ανακοίνωσαν –παρά την δραματική οικονομική κατάσταση- απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 15 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου υπό τις οδηγίες του Γιώργου Παπανδρέου διήρκησαν πέντε ώρες. Είχαν προηγηθεί διήμερες,  ενίοτε θυελλώδεις συζητήσεις στα συμβούλια του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την «εθνική υποχρέωση» της Κυβέρνησης να αποφύγει νέα δανειοδότηση τα επόμενα χρόνια.

Η κρίσιμη ψήφιση είναι στις 28 Ιουνίου, όπως αναφέρουν ελληνικά Μέσα. Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές κατέχουν 156 των 300 εδρών της Βουλής. Στις απεργειακές κινητοποιήσεις με σύνθημα «Δεν πουλάμε» συμμετέχουν εργαζόμενοι των Μέσων Μεταφοράς, του Ταχυδρομείο, των τραπεζών, οι λιμενεργάτες και οι δημοσιογράφοι. Έχει αναγγελθεί απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωσαν σήμερα 2.000 άνθρωποι.

Έχει τοποθετηθεί φωτογραφία του πρωθυπουργού με υπότιτλο: «Αβέβαιο αν θα έχει την πλειοψηφία στην ψήφιση των νόμων στην Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: