Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Financial Times: Οι γερμανικές τράπεζες κρέμασαν τους Έλληνες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Financial Times Γερμανίας που αναμεταδίδονται από Focus, Stern, Handelsblatt και Deutsche Welle μεγάλες γερμανικές τράπεζες αποχωρίστηκαν από το ένα-τρίτο του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανικές τράπεζες παραβιάζουν συμφωνίες που έχουν κλείσει με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σόιμπλε!
Πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του Μάιου 2010..

οι γερμανικές τράπεζες αποχωρίστηκαν από το 1/3 των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Η εφημερίδα αναφέρει στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ως κύρια πηγή. Η κρατική Τράπεζα της Ομοσπονδίας δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τους κύκλους εργασίας των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα. Αναλυτικά τον Γενάρη και Φλεβάρη του 2011 οι γερμανικές τράπεζες κατείχαν ομόλογα Ελλάδος κοντά στα 10,3 δισεκατομμύρια Ευρώ. Τον Απρίλιο του 2010 η συμμετοχή ήταν στα 16 δις.!
Η αποχώρηση των γερμανικών τραπεζών παραβιάζει συμφωνία που κλείδωσε τον περασμένο Μάιο του 2010.  Η συμφωνία  του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας με τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προέβλεπε το «κράτημα» των ομολόγων ως μέρος του πρώτου πακέτου στήριξης.
Η εφημερίδα αναρωτάτε αν οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τις εθελοντικές (ιδιωτικές) τραπεζικές δράσεις στο δεύτερο πακέτο στήριξης  μπορούν και διαδραματίζουν ρόλο ή αν οι τράπεζες έχουν πάρει ήδη αποστάσεις πριν καλά-καλά αρχίσει η συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: