Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ελλάδα: Τα τρία σενάρια!

Διαβάστε τι υποστηρίζει η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας και ποιες είναι οι πιθανότητες για χρεοκοπία, νέα δάνεια και αναδιάρθρωση.

ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
Όπως όλα δείχνουν η Αθήνα θα λάβει νέα δισεκατομμύρια σε συνδυασμό με νέες συγκεκριμένες προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών. Γιατί? Λόγω της σύνθεσης η Ευρώπη εξαναγκάζεται να βρει ενιαία και ομόφωνη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Ο συμβιβασμός σημαίνει: νέα δάνεια υπό όρους και ιδιωτική συμμετοχή υπό εθελοντική βάση. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος, καθώς όπως υποστηρίζουν ομόφωνα οικονομολόγοι, πρώτον μία εθελοντική αναδιάρθρωση με την παράταση του χρόνου ζωής κρατικών ομολόγων δεν θα έδινε ανάσες στην Ελλάδα και δεύτερον δεν μειώνεται καθόλου το συνολικό χρέος της Ελλάδος σε περίπτωση πρότασης αναδιάρθρωσης. Ολίγων από αναδιάρθρωση δηλαδή, δεν γίνεται.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ HAIR-CUT
ΑΠΙΘΑΝΟ
Μία εναλλακτική πρόταση στα νέα δάνεια θα ήταν μία περικοπή του χρέους. Το κράτος θα ανακοίνωνε την στάση πληρωμών και θα δήλωνε αδυναμία στις πληρωμές για ομόλογα που λήγουν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προσέφερε στους επενδυτές να ανταλλάσουν τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα με νέα χαμηλότερης (στο μισό) αξίας, ώστε εκείνα με την σειρά τους να καλυφθούν οικονομικά. Το σκεπτικό αυτής της πρότασης απλό, καλύτερο ένα τέλος με τρόμο, από έναν τρόμο χωρίς τέλος. Με μία κίνηση το κράτος θα είχε μειώσει στο μισό τα χρέη του. Ωστόσο υπάρχει ένα είδος «Default» στο όλο θέμα, καθώς το κράτος θα έχει κηρύξει ανοιχτά πτώχευση με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, τα άλλα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης και φυσικά για τους ίδιους τους Έλληνες. Επίσης θα είχε δημιουργηθεί ένα έδαφος για την παγκόσμια αμφιβολία της ασφάλειας κρατικών ομολόγων από μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι χώρες με αμφισβητήσιμη πίστωση (προς το παρόν κυρίως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία)  θα έχουν προβλήματα να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των κεφαλαιαγορών, επειδή οι επενδυτές (φοβούμενη πτωχεύσεις) δεν θελήσουν να εισέλθουν σε νέο κύκλο απωλειών.

ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ 
ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΙΘΑΝΟ
Τι θα συμβεί αν δεν επέλθει συμφωνία? Ας πούμε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν  εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνηθούν την συμμετοχή σε πακέτα βοήθειας? Πολύ απλά, τότε η Ελλάδα (edogermania.blogspot.com) δεν θα διαθέτει πια χρήματα. Δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της και τις υποχρεώσεις της.  Όπως και τους τόκους των δανείων και ομολόγων της , τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου. Θα ήταν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του κράτους - χωρίς εξωτερική βοήθεια και χωρίς καμία προετοιμασία στο εσωτερικό. Το αποτέλεσμα θα ήταν το απόλυτο χάος, όχι μόνο στην διεθνή αγορά, αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας. Μην ξεχνάμε πως μεγάλη μερίδα των Ελλήνων εξαρτάται από κυβερνητικές πληρωμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: