Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Η ήπια αναδιάρθρωση κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος


ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΑ 120 ΔΙΣ!
Στον αγώνα εξεύρεσης λύσης για την κρίση στην Ελλάδα υψώνονται ολοένα οι φωνές που συγκλίνουν στο σχέδιο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο σε αυτό δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές και αυτό, καθώς μία αναδιάρθωση του χρέους αποτελεί ξεκάθαρο θέμα εμπιστοσύνης.

Διαβάστε το μεταφρασμένο άρθρο με κλικ στο «διαβάστε περισσότερα»

Βερολίνο. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε πρόσφατες δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο του Βερολίνου είπε πως μία ήπια αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας στην ελληνική κρίση. Όπως και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ μίας συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης. Στις συζητήσεις είναι να υπάρχει συμμετοχή των τραπεζών που θα παρατείνουν εθελοντικά την ισχύ των δανείων. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο με καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων και δεν θα εξαναγκαζόταν στην αναζήτηση ρευστού από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες σηματοδοτούν την προθυμία τους να συμβάλουν στα προγράμματα βοηθείας.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία ήπια, εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέου», είπε ο Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέφυγε ωστόσο να δώσει τον όγκου του νέου πακέτου στήριξης. Από κύκλους της Ευρώ-Ζώνης η μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας αγγίζει τα 120 δισεκατομμύρια Ευρώ. «Τα στοιχεία που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ είναι συνολικά, στο σύνολο τους ορθά», δήλωσε ο Γιούνκερ. Αυτό ωστόσο δεν αναφέρει πόσα χρήματα θα κληθεί να καλύψει κάθε κράτος μέλος.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ο Γιούνκερ είπε: «Δεν πιστεύω πως οι χώρες του Ευρώ θα πρέπει να καλύψουν εξ’ ολοκλήρου το ποσό». Κατά τον Γιούνκερ δεν θα υπάρξει μία συνολική αναδιάρθρωση, η οποία θα ισοδυναμούσε με μερική παραγραφή των χρεών.
Για μια ήπια, εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους με εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών, θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).  «Δεν μπορούμε να περάσουμε την συμμετοχή των ιδιωτών χωρίς και εναντίον της ΕΚΤ». Η ΕΚΤ υποστηρίζει μία καθυστέρηση αποπληρωμής μόνο με συνδρομή των ιδιωτών σε οικειοθελή βάση.
Η γερμανική Ένωση των τραπεζών (BdB) ήταν ανοιχτοί στις πρώτες σκέψεις του κ. Σόιμπλε σχετικά με την επέκταση της ισχύς ελληνικών ομολόγων Δημοσίου. Η παραπάνω πρόταση σε γενικές γραμμές δεν είναι παράλογη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μίχαελ Κέμερ σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Ντόιτσλαντ Φουνκ. «Τα μέλη της Ένωσης μας θα συμμετείχαν σε κάτι τέτοιο». Ωστόσο η πρόταση απαιτεί συγκεκριμενοποίηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: